Hendrerit lorem felis est sed senectus interdum vestibulum. Fermentum, purus hac cursus gravida dolor pellentesque. Aliquet.
Máte pocit, že ste už urobili "všetko" pre svoje zdravie, ale výsledky stále nie sú podľa vašich predstáv? Zmenili ste svoj životný štýl, upravili ste svoje stravovacie návyky, dopĺňate vitamíny, minerály, ale stále to nie je ono. Je čas zamerať sa na zdravie čriev. Personalizované probiotiká vám v tom pomôžu.
Možno si črevá predstavujete len ako holé trubice, cez ktoré prechádza spracovaná potrava predtým, ako opustí naše telo, ale to je veľká chyba. Črevá sú členité prostredie a žijú v ňom miliardy mikroorganizmov, ktoré vo veľkej miere prispievajú k nášmu zdraviu a pohode.
Súbor mikroorganizmov, ktoré obývajú naše črevá, sa nazýva črevný mikrobióm a ovplyvňuje množstvo procesov v našom tele. Niektoré baktérie nám prospievajú, iné nám škodia, každý druh vykonáva inú funkciu a je veľmi dôležité, aby zloženie mikrobiómu bolo rôznorodé. Pestrý mikrobióm = zdravý mikrobióm.

Ako si predstaviť črevá a mikrobióm? Neuveríte tomu, ale bakteriálna masa mikrobiómu váži asi 1,5 až 2 kg a pozostáva zo 100 biliónov baktérií.
Črevá si môžme predstaviť ako mesto s obmedzeným počtom bytov (črevná stena). V bytoch tohto mesta žijú obyvatelia (mikroorganizmy). Niektoré sú veľmi užitočné a prospešné (probiotiká), iné si len tak žijú svoj život s ostatnými (komenzálne baktérie) a žijú tu aj také, ktoré mestu a obyvateľom škodia (patogény). Tie najusilovnejšie (probiotiká) sa živia prevažne vlákninou (prebiotikami). Ak je v meste pestrosť obyvateľstva, vládne medzi nimi rovnováha a je tam dostatok vlákniny, prospešný obyvatelia prosperujú, spolupracujú medzi sebou a vytvárajú užitočné produkty (metabolity alebo postbiotiká). Vládne mier, teda zdravie. Ak však vláknina chýba, alebo mesto zbombardujú antibiotiká, prípadne sužuje nejaká choroba, probiotiká hladujú, vymierajú a opúšťajú svoje byty. V meste nastáva nerovnováha, začínajú sa množiť a v prázdnych bytoch usadzovať škodlivý obyvatelia (patogény). To má za následok chaos a neporiadok v meste (dysbióza) a mestom a jeho okolím sa začnú šíriť choroby.
Na mikrobióme je zaujímavé to, že jeho zloženie je u každého človeka odlišné. V ľudských črevách žije asi 2 000 rôznych druhov mikroorganizmov, ale ich pomer je pre každého človeka unikátny. Rovnako ako na svete nie sú dvaja ľudia s rovnakými odtlačkami prstov, neexistujú ani dvaja ľudia s rovnakým mikrobiómom. Pre optimálne fungovanie organizmu proste potrebuje každý z nás niečo trochu iné.
Kedy užívať probiotiká?

Máte dlhodobé problémy s trávením

Trápia vás zdravotné problémy spojené s tráviacim traktom

Cítite sa unavene a neviete, čo je príčinou

Preventívne (podpora spánku, športového výkonu, chudnutia...)
Benefity iProbio
Personalizované riešenie je omnoho efektívnejšie
Jedna dávka má koncentráciu až 35 miliárd baktérií
Črevný mikrobióm skúmame a upravujeme od roku 1984
Naše probiotiká obsahujú 30 – 50 bakteriálnych kmeňov
Využívame len klinicky testované probiotické kmene
Odborným garantom našich probiotík je doktor Alojz Bomba –
celosvetovo uznávaný odborník a priekopník
výskumu mikrobiómu a probiotík
Polročná probiotická kúra iProbio®
Vaša probiotiká kúra bude obsahovať:
- 6 balení probiotík v špeciálnom obale,
- 2x prebiotická vláknina iPrebio („potrava“ pre probiotiká),
- komplexná analýza,
- cestovný termo obal.
720 €

Povedali o nás

KTO STOJÍ ZA NAŠÍM PRODUKTOM
MVDr. Alojz Bomba, DrSc.
Spoluzakladateľ Laboratória gnotobiológie na Univerzite veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach. V rokoch 2005 – 2020 bol prednostom Ústavu experimentálnej medicíny Lekárskej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach.
V súčasnosti vedie kolektív, s ktorým hľadá možnosti cielenej úpravy mikrobiómu v prevencii a terapii chorôb ako rakovina, ulcerózna kolitída, Crohnova choroba, alergie, intolerancie, kardiovaskulárne choroby, psychické poruchy a mnohé iné.
Často kladené otázky
1. Objednajte si kúru: Stačí zopár klikov na našom webe a kuriér vám potom obratom doručí sadu na odber vzorky stolice.
2. Odovzdajte kuriérovi vašu vzorku stolice: Podľa jednoduchého návodu použite doručenú sadu na odber vzorky stolice v pohodlí domova. Po odbere ju kuriér vyzdvihne a expresne doručí do našich laboratórií.
3. Vyplňte váš zdravotný dotazník: Na našom webe vyplníte zdravotný dotazník. Teraz príde na rad najdôležitejšia fáza prípravy vašej osobnej kúry. Zanalyzujeme vzorku a vyrobíme vám probiotiká na mieru.
4. Vaše probiotiká sú na svete: Za krátku dobu vás navštívi kuriér a prinesie balíček s polročnou probiotickou kúrou. Okrem toho od nás dostanete prebiotickú vlákninu a dokument s analýzou vášho mikrobiómu.
Naše personalizované probiotiká obsahujú len také baktérie, ktoré vám preukázateľne chýbajú a riešia váš konkrétny problém. To sa dosiahne jedine tým, že ich vyrobíme na mieru. Je to ako pri obleku, keď vám ho ušijú, bude sedieť dokonale na rozdiel od pásovo vyrábaného produktu.
Preto vidíme omnoho väčší potenciál v personalizovanej medicíne, ktorá pristupuje k ľuďom individuálne, čo má potenciál priniesť omnoho lepší efekt. Cenu našich probiotík navyše ovplyvňujú tieto faktory:
- Molekulárna analýza: každý zákazník získava v cene osobnú molekulárnu analýzu črevného mikrobiómu. Táto moderná technológia tvorí významnú časť ceny.
- Patentovaný algoritmus: následne využívame ďalšie moderné technológie na to, aby sme k vašim výsledkom priradili správne kmene, ktoré napravia váš mikrobióm.
- Individuálna výroba: personalizované probiotiká nevyrábame „na páse“, ale miešame ich každému jednému klientovi zvlášť.
- Rozsiahla biobanka overených kmeňov: naša biobanka obsahuje 100 klinicky testovaných probiotických kmeňov a navyše so zvýšenou priľnavosťou na sliznicu čreva.
- Komplexný servis: vďaka nášmu kuriérovi vyriešite celý proces z pohodlia domova.
- Služby navyše: okrem šiestich balení probiotík získavate aj prebiotickú vlákninu, komplexnú analýzu o stave vášho mikrobiómu a cestovný termoobal (probiotiká musia ostať v chlade).
- Obal: keďže sú probiotiká živé baktérie (v našom prípade „uspaté“ mrazom), je nevyhnutné klásť dôraz na podmienky, ktoré ovplyvňujú ich životnosť. Práve preto využívame špeciálne hliníkové dózy s desikantovým viečkom.
Probiotiká iProbio sa vyrábajú ručne, pretože každá kúra má jedinečné zloženie. Po získaní vzorky od zákazníka dochádza k jej analýze. Na základe výsledkov analýzy mikrobiómu a zdravotného dotazníka navrhne náš algoritmus zloženie probiotického mixu. Probiotiká vyberáme z vlastnej biobanky, ktorá obsahuje viac ako 100 overených probiotických kmeňov.
Z biobanky následne vyberieme 30 až 35 kmeňov podľa ich účinku a vytvoríme z nich kúru šitú na mieru pre daného človeka. Probiotiká sú následne rozmnožené vo fermentore a prudko vysušené chladom tak, aby vydržali čo najdlhšie čerstvé. Následne sú zabalené do toboliek spolu s prebiotickým inulínom a vložené do hliníkovej dózičky. Šesť dózičiek je zabalených spoločne s prebiotikami a výsledkom analýzy a následne sú poslané zákazníkovi v termosáčku. Po prebratí je nutné uskladňovať ich v chladničke, aby sa zabezpečila ich dlhodobá čerstvosť.
Úprava mikrobiómu je beh na dlhú trať, keďže ide o pomalú zmenu celého mikrosveta v črevách. Naším cieľom je trvácne opraviť mikrobióm, a preto ho nepotrebujeme len zmeniť, ale aj stabilizovať, čo si vyžaduje čas. Najväčší benefit pociťujú ľudia okolo 4. – 5. mesiaca kúry, a preto kratšia kúra nedosahuje želaný efekt.
Črevný mikrobióm podlieha zmenám, ktoré spôsobuje externé prostredie (kvalita stravy, množstvo pohybu, množstvo stresu, užívanie antibiotík...). Pri vhodnej strave a správnom životnom štýle môže vydržať efekt probiotík aj roky. Avšak ak sa človek nesprávne stravuje, nehýbe sa a je v neustálom strese, môže si znovu poškodiť mikrobióm, a tak bude musieť znova absolvovať probiotickú kúru.
Áno. Pri výrobe sa zohľadní vek, čo znamená aj zloženie probiotického mixu. Preto sa využije menší počet baktérií, ale tak, aby sa maximalizoval úžitok pre dieťa.
Spoločnosť iProbio netestuje na IgG protilátky. Riadime sa názormi medzinárodných vedeckých a lekárskych skupín (EU, American Academy of Allergy Asthma & Immunology...), ktoré toto testovanie neodporúčajú. Dôvod je ten, že testovanie poukazuje na prítomnosť IgG protilátok pri príjme potravy, ktoré sú však prirodzené, a teda nespôsobujú zdravotné ťažkosti. To znamená, že IgG test nemá žiadnu výpovednú hodnotu.
Najväčší problém je nedostatok vedeckých dôkazov, ktoré by potvrdzovali vzťah IgG testovania a skutočných intolerancií na potraviny. Väčšina štúdií, ktoré tvrdia, že potvrdzujú vzťah IgG testovania a potravinových intolerancií boli uverejnené v nekvalitných časopisoch, mali nesprávnu metodiku alebo dokonca použili úplne iný variant testu.
Sú reportované prípady, kedy kvôli obmedzenému jedálničku došlo k podvýžive najmä u detí. Stretnete sa však aj s reakciami ľudí, ktorým to pomohlo, no ide o anekdotický dôkaz. Určite sa môže stať, že obmedzenie niektorých potravín pomôže, avšak IgG testy vyjdú často tak, že človek nemôže jesť takmer žiadne potraviny. To je, samozrejme, pre telo nežiaduce a môže to v dlhodobom horizonte poškodiť zdravie.
Na výrobu probiotík existujú rôzne výrobné procesy, ktoré majú svoje výhody aj nevýhody. Úplne ideálne by bolo užívať probiotiká priamo z fermentora, avšak to nie je možné z praktického hľadiska. Probiotické preparáty na báze vody majú pomerne nízku dobu prežívania a nechladené je to v rozmedzí dní, keďže sú aktívne a podliehajú oxidácii, nedostatku živín a podobne.
Potom sú výrobky tyndalizované alebo pasterizované, v ktorých sú baktérie usmrtené a majú jedine antigénny efekt, avšak nemôžu sa rozmnožovať a metabolizovať v tele.
Naše probiotiká sú lyofilizované (teda sušené chladom alebo uspaté) a zákazníci sú inštruovaní ich držať v chlade, aby sa zachovala kvalita. Keďže sú uspaté, nedochádza k tomu, žeby im mohli dôjsť živiny a uhynúť počas transportu alebo skladovania. Po užití sa „aktivizujú“ (čiže zobudia) a začnú sa množiť v črevách – čiže áno, sú živé.